Kategóriák

5 módszer, hogy egész évben motivált tudj maradni

Érzed, hogy január negyedik hetében már kezd megkopni az év eleji lendület? Az Újév hajnalán tett fogadalom elhalványul, az álmaidat pedig gondolatban már le is ültetted a kispadra. Mutatunk 5 módszert, hogy a kezdeti lendületed megmaradjon, és a vállalkozásodnak továbbra is megvalósítható tervei legyenek.

Január elsején nagy lendülettel belevetetted magad a 2017-es év tervezésébe, és nagy célokat tűztél ki magad és a céged elé! Talán azt, hogy kilépsz egy külföldi piacra, talán azt, hogy végre létrehozod a saját weboldalad vagy éppen azt, többet foglalkozol a marketinggel.

A célok megvalósításával aztán minden nap foglalkoztál legalább egy órát. Aztán viszont, ahogy átléptünk január második felébe, az órából órácska lett, aztán csak 30 perc, ma pedig talán már csak néhány percet fordítasz rá.

Nem nagy titok, hogyha a céljaidat egymás után szeretnéd elérni, ahhoz motivációra van szükséged. Ahogy azonban telnek az új év napjai…

… a motivációd – úgy tűnik, – eltűnik a süllyesztőben.

Muszáj ennek így lennie? Hiszen számtalan megoldás van, amely segít megőrizni a motivációd – válaszd ki az alábbi öt tipp közül a neked legjobban tetszőt, és tedd vissza az álmaid a polcra – az orrod elé!

Határozd meg a céljaidat!

Ezúttal nem arra gondolunk, amit az év eleji tervezésnél meghatároztál – például, hogy ezentúl rendszeresen frissíted majd a weboldalad.

A célok kitűzése közismerten az egyik legjobb pszichológiai módszer. Azonban van egy trükkje.

Ne legyen túl nehéz. Ne legyen túl könnyű. Legyen épp megfelelő!

Ha olyan célt határozol meg, amelyet magad is túl nehéznek találsz, egy idő után tudat alatt is meggyőződ magad arról, hogy teljesíthetetlen.

Célokat jelképező darts-nyilak a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Ha pedig túl könnyűnek érzed, az egész elveszíti a motiváló erejét, kihívását és varázsát, hiszen bármit teszel, eléred.

Épp ezért olyan célt határozz meg, amely kihívás számodra, ugyanakkor nem elérhetetlen.

Egyszerűen szólva:

Ne legyen túl nehéz. Ne legyen túl könnyű. Legyen épp megfelelő.

Gondold át, miért csinálod!

A cél és az ok nyilvánvalóan nem ugyanaz. Amellett, hogy tudod, mit akarsz elérni, tisztáznod kell azt is, miért akarod azt a dolgot elérni. A kettő együtt fog igazán nagy hajtóerőt adni.

A te miértjeidre mi nem tudunk választ adni. A sajátjainkra viszont igen.

Évekkel azelőtt azért találtuk ki a Wezzpage-t, és a csináld-magad-honlapod, mert segíteni akartunk azoknak a kis- és középvállalatoknak, akik szerettek volna honlapot, ám egy drága fejlesztést nem engedhettek meg maguknak.

Be akartuk bizonyítani, és meg akartuk mutatni, hogy a weboldalkészítés nem ördöngösség, és bárki képes rá, aki néhány órát rááldoz.

Mára több mint 20 ezren döntöttetek úgy, hogy megbíztok bennünk, és erre nagyon büszkék vagyunk. Köszönjük nektek, hogy bizalmat szavaztatok nekünk!

Épp ezért úgy gondoljuk, hogy a célunk teljesítése folyamatban van – azonban még közel sem fejeződött be.

Ez pedig természetesen újra és újra feltölt minket a kellő motivációval, hogy kitaláljuk és lefejlesszük az újabb és újabb megoldásokat, mint például a szélesebb weboldal – amelyet jobban szeretnek a keresőmotorok és a felhasználók is – vagy épp a minden elemében az ízlésed szerint színezhető honlap.

Te már végiggondoltad, miért csinálod? Miért mész ki reggelente, mínusz 10-15 fokban a budapesti utcákat fotózni? Miért töltesz egyetlen ételszobrász-alkotás elkészítésével órákat? Tudod, miért foglalkozol napi 8-10-12 órában más vállalkozások online marketingjének segítésével?

Írd le, miért csinálod! Kép a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján.

Ha igen, félig már nyert ügyed van.

Ha elbizonytalanodsz, elfáradsz, vagy úgy érzed, nincs is értelme az egésznek, gondolj arra, miért kötelezted el magad amellett, amit nap mint nap hosszú órákon át csinálsz, és milyen célt tűztél ki magad elé!

Készítsd el a saját inspirációs térképed!

A fentieknél egyel kézzelfoghatóbb az inspirációs térkép. Nevezheted motivációs táblának, esetleg angolul vision boardnak vagy dream boardnak, a lényeg nem változik.

Az inspirációs térkép feladata, hogy összegezze a céljaidat, és ne engedje, hogy szem elől veszítsd őket!

Az inspirációs táblát Rhonda Byrne bestsellere, a Titok tette világszerte ismertté. Rhonda elmélete szerint, ha el akarod érni a céljaidat, elég kitalálnod őket, majd magad elé képzelni, hogy el is érted őket.

Vállalkozóként már biztosan észrevetted, hogy ennél „kicsivel” többről van szó, és a sült galamb rendszerint nem repül a szádba. A céljaidért tenni kell.

A mindennapok hajtásában, a nehéz feladatok közepette azonban nem nehéz megfeledkezni a miértekről.

Ilyenkor elég ránézni a korábban elkészített inspirációs táblára, amely eszedbe juttatja, miért is vállaltad magadra a napi sok óra munkát.

Ha szeretnél inspirációs táblát készíteni, ezt kell tenned:

  1. Gondold át a céljaidat és inspirációidat!
  2. Fogj néhány neked tetsző képet, motiváló idézetet!
  3. Írd fel a célokat egy-egy papírra – akár nyomtatva, akár kézzel írva, de ha úgy tetszik, meg is festheted. A lényeg, hogy te tudd, mit jelent.
  4. A képeket, idézeteket, gondolatokat rögzítsd fel egy parafatáblára, egy kartonlapra, egy mágnestáblára, vagy épp dekortapasszal a falra.
  5. A táblát tedd fel szemmagasságban a faladra, ahol bármikor ránézhetsz, amikor szükséged van rá.
  6. Amikor úgy érzed, elfáradtál, nézz fel a táblára, és jusson eszedbe, miért csinálod!
     

Vedd észre a haladásod!

Általában minden, amit teszel, felbontható kisebb egységekre. A legtöbb esetben természetes, hogy a nagy célokat kisebbekre bontod.

Nehéz nyomon követni azt a célkitűzést, hogy „Én akarok lenni Magyarország legjobb divatfotósa.” Ha ezt nem tördeled szét kisebb fázisokra, egy idő után úgy érzed majd, egy helyben toporogsz.

Ha ezt nem akarod, találd ki, melyek azok a kisebb, köztes célok, melyeket előre meghatározhatsz, és később mérni tudod őket.

Ezek lehetnek:

  • 3 hónapon belül elkészítem a saját weboldalam
  • ebben a negyedévben/félévben/idén legyen legalább 5 megrendelésem
  • jövőre megszerzem az első külföldi megrendelésem
     

És így tovább.

Ezek révén vissza tudsz tekinteni, hogy az elmúlt időszakban haladtál-e a céljaiddal, avagy megakadtál kissé.

Dolgozz érte feliratú kép a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Példának igazán megfelelő, ha előveszel egyet saját szakterületed fontos könyvei közül. Ha el akarod olvasni, valószínűleg megnézed, körülbelül hány oldal és milyen fejezetek vannak benne, valamint megjegyzed, mik a fontosabb témák és kulcsmondatok, amelyekkel foglalkozik.

Így az olvasása során tisztában leszel vele, hogyan haladsz előre.

Ha ezt a céljaidhoz hasonlítod, és időnként ellenőrzöd azokat, saját magad számára teszed könnyebbé a haladást.

Tagadhatatlan, hogy könnyebb haladni, ha időnként felismered, milyen sikereket értél már el!

Adj tehát esélyt és lehetőséget magadnak arra, hogy észrevedd a sikereid, és…

Jutalmazd meg magad!

Nem egy ismeretlen trükköt húzunk elő a zsebünkből: önmagunk megjutalmazása mindig kellemes. És ha még azt is hozzátesszük, hogy az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor leghatékonyabb motivációs módszer, akkor bizony nehéz lemondani róla! (Na nem mintha kellene.)

Rosszul sikerült a mai tárgyalás? Már a gondolatát is unod egy feladatnak? Rosszul vagy tőle, hogy neki kéne állni dolgozni? Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül, erről biztosíthatunk.

Aki azt mondja, hogy soha – de tényleg soha – nem gyengül el, nem akar a munka helyett olvasni, kávét inni, játszani, fedettpályás távolbanézési világrekordot dönteni, nos, az hazudik.

A demotiváltság az élet természetes velejárója, azonban nem kell, hogy amikor megérkezik, az egész napod így teljen, vagy tönkretegye hónapok munkáját.

Kezdd azzal, hogy munkád elején meghatározol olyan célokat, amelyeket ha elérsz, megjutalmazod magad. Amint eléred a kitűzött célt, itt az ideje a kellemes dolgoknak.

Itt a pezsgőbontás ideje feliratú kép a Wezzpage weboldalszerkesztő blogján

Kis célok esetén kisebb jutalmakkal, nagy célok esetén nagyobb jutalmakkal.

Egyszerű feladatok esetén lehet ez néhány perc pihenés, vagy egy finom, forró kávé. Nagyobb kihívásoknál jobb, ha a jutalom is hasonló nagy. Ilyenkor engedj meg magadnak nagyobb dolgokat is – akár azt, hogy veszel magadnak valamit, amire már régóta vágytál.

Mindegy, hogy a jutalom egy jó mozifilm megtekintése, egy Xbox vagy egy trópusi nyaralás, esetleg egy régóta vágyott futócipő. Válassz olyasmit, ami még tovább sarkall majd a jó teljesítményre! (Ha például diétázol, és már 2 hete nem fogyasztottál cukrot, akkor ne egy fél torta legyen a jutalom…)

A kulcs: ha elértél egy-egy célt, ismerd el a saját teljesítményed! Ismerd fel, hogy végére értél valaminek, amiért órákig, napokig, hónapokig vagy épp évekig küzdöttél.

Engedd át magad a sikernek!

Találd meg a megfelelő keveréket!

Igazán nem kell, hogy a fentiek közül mindenkinek mindegyik működjön. Ha sikeres és motivált akarsz lenni, próbáld ki a tippeket, és találd meg azt a mixet, amelyik neked a legjobban bejön.

Aztán pedig ragaszkodj hozzá, ahogy a céljaidhoz is!

Mi úgy mondjuk: Legyél büszke weboldaladra! Összefoglalhatjuk azonban úgy is, hogy legyél büszke a sikereidre!

Ha megtaláltad, neked mi működik a legjobban, oszd meg velünk és vállalkozótársaiddal kommentben!

Ami még érdekelhet